WAT IS ACUPUNCTUUR?

Acupunctuur is een therapeutische methode die voordat onze jaartelling begon al in China werd uitgeoefend. Het is een behandeling waarbij stimulatie wordt gegeven op acupunctuurpunten door middel van manipulatie van acupunctuur naalden met het doel om ziekten te voorkomen of te genezen.

WAT IS HET PRINCIPE VAN  EEN ACUPUNCTUUR BEHANDELING?

De basis van acupunctuur wordt gevormd door het principe dat alle materie in het heelal voortkomt uit een gemeenschappelijke bron die Tao wordt genoemd. Binnen de Tao zijn twee tegengestelde krachten werkzaam; yin, dat staat voor passiviteit, duisternis, het vrouwelijke en yang, dat staat voor activiteit, licht, het mannelijke. Tussen yin en yang bestaat een harmonieuze wisselwerking; ze veranderen en versmelten voortdurend, terwijl het evenwicht gehandhaafd blijft. Die constante beweging schept een energie die Qi of levenskracht heet. In de Chinese geneeskunde gaat men ervan uit dat Qi door het lichaam stroomt via veertien banen, de meridianen, die alle door een bepaald orgaan lopen. Wanneer yin en yang uit balans raken, verandert de stroom van Qi en kan de energie geblokkeerd raken wat ziekte tot gevolg heeft. Een verstoord evenwicht van yin en yang kan o.a. voortkomen uit gebrek aan beweging, onvoldoende slaap, teveel lichamelijke arbeid, psychische overbelasting, een trauma en weersinvloeden. Daarnaast is er ook bij aangeboren en erfelijke aandoeningen een disbalans van yin en yang. Acupunctuur is er op gericht het evenwicht tussen yin en yang te herstellen, zodat de Qi ongehinderd kan stromen en het lichaam kan genezen.

HOE WERKT ACUPUNCTUUR?

Als de naalden in de acupunctuurpunten zijn aangebracht, veroorzaken zij prikkels. Die prikkels gaan via zenuwbanen naar het ruggemerg. U kunt uw ruggemerg beschouwen als een telefoonkabel, die de prikkels naar de hersenen stuurt. In de hersenen worden de prikkels ‘vertaald’ in bepaalde chemische stoffen die op hun beurt als een soort boodschappenjongens in uw lichaam aan het werk gaan. Onder die boodschappenjongens vallen bv. de zogenaamde endorfinen, dat zijn stoffen die pijn kunnen blokkeren.

MODERN WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

Modern wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat acupunctuur in staat is om de functies van verschillende systemen van het menselijk lichaam te reguleren, zoals de spijsvertering, de bloedcirculatie, de urine wegen en met name het zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. Aldus wordt een pathologische toestand, waarbij het lichaam uit balans is, omgezet in een normale fysiologische toestand. Daarnaast kan acupunctuur een zekere invloed uitoefenen op de weerstand en het immuunsysteem van het lichaam. Hierdoor kan acupunctuur ook gebruikt worden ter preventie van ziekten. Studies over de analgesie (pijnstilling) door acupunctuur bevestigen dat acupunctuur de productie van grote hoeveelheden analgetica (pijnstillers) in het lichaam in gang kan zetten. U kunt hier meer informatie vinden over wetenschappelijk onderzoek.  

© Copyright - Praktijk voor Acupunctuur Jolanda Nijenhuis | Gemaakt door GreatThings